Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

iOS 9 si Apple Music prezentate la WWDC 2015

4 min read

Photo 09.06.2015 04 36 16

Ieri a avut loc conferinta anuala WWDC dedicata dezvoltatorilor de software pentru platformele OSX, iOS si watchOS unde au fost prezentat viitorul sistem de operare OS X El Capitan, cateva functii pe care o sa le vedem pe iOS 9 in luna septembrie, o noua versiune watchOS si un nou serviciu de streaming audio Apple Music.

OS X El Capitan

Noul sistem de operare El capitan arata precum Windows 8, multe din functiile de multitasking sau mai bine zis side by side disponibile pe Windows fiind introdu-se si pe Mac-uri.
Arhitectura Metal care a fost lansata odata cu iOS 8 anul trecut va fi disponibila si pentru Mac. Tehnologia Metal permite obtinerea de performante grafice mult mai bune in jocuri. Vedeti mai jos un exemplu in jocul Asphalt 8 care are o super grafica pe iPhone-urile si iPad-urile care ruleaza pe iOS 8 :

Totdata arhitectura Metal promite performante crescute de pana la 8 ori mai rapide in aplicatii precum Adobe After Effects si Adobe Illustrator.

iOS 9

Rata de adoptie a lui iOS 8 este de 83% pe device-urile mobile Apple.

Din primele momente s-a vorbit despre imbunatatirea autonomiei pe iOS 9, dar si de disponibilitatea noului update si pentru dispozitive mai vechi precum iPhone 4s.
Siri a fost imbunatatit permite crearea remindere si cautarea prin aplicatii third party, Apple punand la dispozitia dezvoltatorilor si un API.Photo 09.06.2015, 04 36 06Proactive Assistant – va fi o functie offline care nu va transmite informatii catre Apple si care ne va invata obiceiurile, astfel ca iPhone-ul va porni automat o melodia cand alergi daca ai acest obicei recurent la aceeasi ora.

Invitatiile pe care le primesti pe mail vor fi adaugate automat in aplicatia Calendar. Atunci cand vei fi contactat de un numar pe care nu il ai memorat in agenda, telefonul va cauta prin mail-uri acel numar de telefon si daca il va gasi iti va afisa numele apelantului in loc de numarul de telefon.

 

Aplicatia Notes ofera functii de formatare, checklist, sa desenezi cu degetul pe ecran si posibilitatea de a adauga poze si link-uri. Prin aceste functii Apple incearca sa isi convinga clientii sa nu mai foloseasca aplicatii thrid-party precum Evernote, aceste functii sunt disponibile insa de mult in aplicatiile preinstalate de pe telefoanele Samsung, aplicatii precum S-Note.

Apple Pay

Odata cu iOS 9 Apple Pay va permite plata transportului in comun in Londra direct folosind un iPhone 6, iPhone 6 Plus sau cu viitorul iPhone 6s.

Cardurile de reduceri si ele vor fi integrate in portofelul virtual Apple Pay insa nu le vom putea folosi prea curand in Romania. Ca alternativa putei folosi aplicatia de mobile banking de la ING sau aplicatia Virtual Cards.

Apple Maps

Transportul in comun va fi afisat prin functia Transit, pentru Romania avem deja aplicatia Transport Urban care este foarte bine pusa la punct, prin care puteti si cumpara bilete de transport in comun in anumite orase. Functia va fi disponibila in US si alte cateva orase:Apple-Maps-Transit

Apple News

Apple News va fi o aplicatie noua pentru stiri asemanatoare cu Flipboard. Cu aceasta aplicatie Apple va ingropa presa scrisa de tot.
Parteneri sunt New York Times, The Telegraph, Wired, Quartz, Time, BuzzFeed, ESPN. Cea mai tare functie a acestei aplicatii care va avea si continut exclusiv este cautarea prin articole.
De asemenea se va putea seta search dupa cuvinte cheie prin articole RSS. Aplicatia va fi disponibila pentru inceput in US, UK si Australia.

iOS 9 pe iPad

Multitasking split view si slide over sunt doua functii care sunt disponibile de ceva vreme pe tabletele Samsung si chiar si de mai curand si pe tabletele LG. Functia Split View va fi disponibila doar pe ultimul iPad (Air 2), cu aceasta functie veti putea modifica dimensiunea celor doua aplicatii deschise mutand bara delimitatoare de la stanga la dreapta. split-view-iOS9Functia slide over permite afisarea unui meniu in dreaptea ecranului ca atunci cand se activeaza functia MultiWindow pe tabletele Samusng, insa veti avea acces doar la cateva aplicatii Apple – mesaje, calendar, poze, notite (din demonstratie nu am vazut Facebook sau Twitter acestea cred ca vor putea fi deschise simultan doar pe iPad Air 2). Aceastei noi ferestre din dreapta nu i se poate modifica dimensiunea. Aceasta functie ar urma sa fie implementata si pe iPhone 6 si iPhone 6 Plus.

Functia picture in picture va va permite sa va uitati la un stream video in timp ce navigati prin meniul tabletei, deasemenea ve-ti putea modifica si dimensiunea ferestrei video. Si aceasta functie este disponibila de ani buni pe telefoanele si tabletele Samsung. Aceasta functie video va fi disponibila si pentru dezvoltatorii de aplicatii, demonstratia fiind facuta cu aplicatia ESPN.

iOS 9 pe iPhone

Noul update iOS 9 promite o imbunatatire a bateriei semnificativa, dar si un mod low power cum avem pe majoritatea telefoanelor cu sistem de operare Android.

Daca iOS 8 ocupa in prezent aproximativ 4.6 GB, iOS 9 va ocupa doar 1.3 GB, deci un motiv foarte bun cei care au un iPhone de 16 GB sa isi faca un update.
Apple pune la dispozitia dezvoltatorilor Replay kit, un tool prin care vor putea oferi in jocuri reluari mult mai usor.

Noul sistem de operare va fi disponibil pentru toti utilizatorii de device-uri iOS, iar prima versiune pentru developeri va fi lansata pe 9 iulie.

 

ios9-compatibile-devices

watchOS

Apple a lansat si o versiune beta a unui nou sistem de operare pentru Apple Watch care le va permite dezvoltatorilor sa dezvolte aplicatii native pe Apple Watch.

Apple Music

Anuntul conferintei a fost lansarea serviciului de streaming online Apple Music. Acesta cuprinde mai multe servicii la un loc majoritatea fiind inspirate de la servicii precum Spotify, Zonga sau Deezer:
apple-musicApple Music Connect – un fel de Instagram cu poze si videoclipuri, unde continutul nu este creat de catre utilizatori, ci de artistii cu care Apple a incheiat contracte pentru a oferi continut exclusiv din studiorile de inregistrare sau turnee.
– Beat1 – radio online care va emite non-stop din New York, Los Angeles si Londra, un radio care promite ca va promova doar piese bune si noi.
– My Music – locul unde vei gasi toate piesele si albumele achizitionate de pe iTunes pana in prezent.
– un motor inteligent care va va sugera ce piese sa ascultati, aceasta functie exista si in aplicatiile Zonga si Deezer (Flow).
– serviciu de streaming online prin care puteti asculta orice piesa de pe iTunes.

Pretul lunar va fi de 9,99 $ pentru un singur utilizator si de 14,99 $ pentru un abonament family care permite folosirea a pana la 6 dispozitive.

Aplicatia Apple Music va fi disponibila incepand cu 30 iunie printr-un nou update de sistem pentru dispozitivele mobile si printr-un update pentru aplicatia iTunes.
Apple va oferi serviciul Apple Music gratuit 3 luni pentru toti clientii Apple si surpriza va exista si o aplicatie pentru Android.

Pretul acestui serviciu este destul de mare daca optati pentru un cont independent, ganditi-va ca serviciul Zonga este oferit gratuit pentru unii clienti Vodafone, abonamentul cel mai mare ajungand la 3 euro pentru clientii Vodafone, iar traficul de date efectuat pentru descarcarea pieselor este oferit gratuit pentru toti abonatii Vodafone.

Totusi observ ca Apple ataca si platfoma Android, asa cum Google a lansat si pe platforma iOS aplicatia Google Music.

La sfarsit va las cu un clip interesant despre iOS 9 si cum pot fi activate unele functii asemanatoare pe un iPhone cu Jailbreak.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

2 Replies to “iOS 9 si Apple Music prezentate la WWDC 2015”

  1. Abia astept sa utilizez aplicatia Music la intregul potential. Ai de gand sa iti cumperi pe urma si licenta lunara?

Comments are closed.