Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Vodafone achizititoneaza filialele UPC din Romania, Ungaria, Cehia si Germania

1 min read

Vodafone UPC

Vodafone Group a semnat un acord pentru preluarea operatiunilor Liberty Global din Romania, Germania, Republica Ceha si Ungaria, in urma unei tranzactii cu o valoare totală de 18,4 miliarde de euro, ce face parte din strategia companiei de a investi semnificativ in convergenta in tarile din Europa in care opereaza. Entitatea formata in urma achizitiei va permite clientilor Vodafone si UPC Romania sa aiba acces la oferte convergente de servicii mobile, telefonie fixa, de internet in banda larga si TV, precum si la servicii dedicate persoanelor juridice. Este de asteptat ca tranzactia sa fie revizuita si aprobata de Comisia Europeana.
Tranzactia nu va include operatiunile UPC Romania de televiziune prin satelit, Focus Sat.

In urma achizitiei, Vodafone va avea una dintre cele mai mari infrastructuri din Europa de retea de noua generatie („next generation network”, NGN), cu 54 de milioane de gospodarii care beneficiaza de servicii prin cablu/fibra prin propria retea si o acoperire NGN totala de 110 milioane de gospodarii si companii, inclusiv prin intermediul parteneriatelor cu alti operatori, devenind unul dintre cei mai importanti furnizori din Europa de servicii de telecomunicatii fixe si convergente pentru clientii persoane fizice si juridice.
Activitatile Vodafone si Liberty Global in Romania sunt complementare. Vodafone activeaza in principal pe segmentul de telefonie mobila, iar UPC Romania furnizeaza servicii de cablu in banda larga si de televiziune. Vodafone Romania este al doilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobila, iar UPC Romania opereaza a doua cea mai mare retea NGN din Romania, cu o acoperire de 3,1 milioane de gospodarii (41% din numarul total).
Compania creata in urma achizitiei va putea oferi servicii TV interactive, de internet in banda larga si de telefonie fixa, precum si servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane de clienti mobili ai Vodafone Romania si pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC Romania.
Compania astfel creata va avea o cota totala de piata de 25% dupa veniturile totale.

Impreuna, UPC Romania si Vodafone Romania vor putea oferi internet broadband la viteze gigabit si tehnologie 5G în Romania, contribuind la realizarea obiectivelor strategice de digitalizare pe care tara noastra si le-a asumat prin Agenda Digitala.

Primele zvonuri legate de o posibila achizitionare a grupului Liberty Global au aparut inca din 2014, iar Vodafone preconizeaza ca incheierea tranzactiei va avea loc la jumatatea anului 2019. Astfel Vodafone va putea concura de la egal la egal cu Orange, Telekom si RCS-RDS oferind servicii de tip quad-play.

*sursa imagine gadget.ro

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.